'Yerseke'
Dorp gelegen aan de Oosterschelde in de gemeente Reimerswaal op Zuid-Beveland in de Nederlandse provincie Zeeland. In 2016 had het dorp 6830 inwoners. Yerseke werd als zelfstandige gemeente opgeheven op 1 januari 1970.
Deze serie is genomen met de Nikon D7100 en een Sigma 150/600 mm 5.0/6.3 Sport objectief
en de Nikon D750 met een Sigma 35 mm 1.4 Art objectief
Buitentemperatuur± 20 graden Celsius
Windkracht± Z2
overwegend bewolkt















































Yerseke is hét mossel- en oesterdorp van Zeeland. Het leven in Yerseke draait om schelpdieren, bij havens en de oesterputten is altijd bedrijvigheid.
Yerseke kent een lange geschiedenis met het kweken van oesters. Voor de kweek werden de oesterputten gebouwd. Het dorp kreeg een dermate economische ontwikkeling door de oesterkweek dat het ook wel het Zeeuwse Klondike werd genoemd. Naar een Amerikaanse gouddelversstad.
Vanaf 1885 ging het slechter met de oesterkweek, onder meer door een strenge winter en uitbraak van ziekten bij de oesters. Veel oesterkwekers gaven er de brui aan. Tegenwoordig zijn nog een kleine dertig bedrijven actief in de kweek en/of verwerking van oesters. De kweek van de oesters vindt voornamelijk plaats in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. De oesters worden verwaterd in betonnen oesterputten. Daarna worden ze handmatig verpakt. Je kunt met een gids een wandeling langs de Oesterputten van Yerseke maken.
Yerseke staat ook centraal in de mosselvangst- en verwerking. De mosselen worden voornamelijk gevist in de Waddenzee en deels in de Zeeuwse wateren. Alle mosselen komen uiteindelijk op de veiling van Yerseke terecht. Medewerkers van het Mosselkantoor controleren de mosselen op kwaliteit. Elke mosselvisser biedt zijn mosselen aan bij de mosselveiling in Yerseke. Je kunt op afspraak bij de Mosselveiling kijken.
In Yerseke vind je ook het Oosterscheldemuseum, in het oude gemeentehuis. Alles over oesterkweek, mossel- , kreeften- en kokkelvisserij vind je hier. Er zijn onder meer foto’s, films en gereedschappen te zien die bij de visserij gebruikt worden.
In het buitengebied van Yerseke ligt de Yerseke Moer. Het is een zout en nat natuurgebied waar veel vogels leven. Het is één van de meest waardevolle natuur- en cultuurlandschappen van Zeeland. Omdat het is ontstaan door invloed van de zee en getekend is door menselijk gebruik. Het was ooit een veengebied, daarna schuurde de zee diepe geulen in het gebied en ontstonden zoutlagen in de grond. De kreekruggen werden later begraasd door schapen en in de 15e eeuw werd een deel van de Moer afgegraven voor zoutwinning. Door de slordige bedekking met klei op de afgegraven grond, ontstond een hobbelig landschap.
Een van de jaarlijkse hoogtepunten in Yerseke is de Mosseldag. Een groot feest in het dorp waarbij je mosselen kunt eten en over de grote braderie kunt struinen. Kijk voor dit en andere evenementen in Yerseke op onze evenementenkalender.