Voor bekijken van de foto's klik je op de datum van de shoot in volgende tabblad!!!




Middelburg is een plaats in de Nederlandse Provincie Zeeland en de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente en hoofdstad van de provincie en ligt op het voormalige eiland Walcheren. De stad Middelburg telde op 1 januari 2014 39.323 inwoners[1], de gemeente telt 48.445 (31 mei 2018, bron: CBS). Het is de grootste plaats van de provincie. Middelburg is het beginpunt van de N57 en ligt aan de A58 en de spoorlijn Vlissingen-Roosendaal. De stad wordt doorsneden door het Kanaal door Walcheren.
Geschiedenis
Middeleeuwen
Middelburg moet rond het midden van de 9e eeuw zijn ontstaan, want bij archeologische opgravingen van na de verwoesting van 1940 (zie onder), zijn gebruiksvoorwerpen uit die periode gevonden. De naam vindt zijn oorsprong in het zijn van de middelste burcht op Walcheren. De burcht lag tussen de Duinburcht (Domburg) en de Zuidburcht (Souburg). Rond die tijd bevond zich er een ringwalburg. Die was of als verdediging tegen de Vikingen bedoeld, of juist gebouwd door de Viking-koning Harald. Die kreeg in 841 van Keizer Lotharius I Walcheren in leen.
Middelburg werd, kort na de eerste millenniumwisseling, door de Duitse koning Hendrik II de Heilige (973 - 1024) aangewezen als bestuurscentrum van Walachria-Bevelandia. De Vlaamse graaf Boudewijn IV werd in 1012 de eerste graaf van dit deel van het gebied dat, tussen 1162 en 1189, Zeelandia/Zeeland zou gaan heten.
Middelburg lag aan het riviertje de Arne, dat tussen 1266 en 1301 werd afgedamd.
Rond 1125 werd een abdij gesticht. Die omvatte onder meer twee kerken, de 14e eeuwse Koorkerk en de15e-eeuwse Nieuwe Kerk. Vermoedelijk ligt graaf Willem II, de vader van Floris V, in de Koorkerk begraven. In 1217 kreeg Middelburg stadsrechten van graaf Willem I van Holland en van gravinJohanna van Vlaanderen. In 1432 en 1492 vonden in Middelburg grote stadsbranden plaats. De in de middeleeuwen gebouwde Westmonsterkerk (op de Markt) en Noordmonsterkerk (op het huidige Hofplein) zijn respectievelijk in de 16e en 19e eeuw gesloopt.
Aanvankelijk was de ten oosten van de stad gelegen zeearm het Sloe bevaarbaar. Hierdoor kon Middelburg een welvarende handelsstad worden, de belangrijkste van de Republiek naAmsterdam. Zowel de VOC als de WIC hadden er een zogeheten 'kamer'. Veel Engelse en Franse schepen deden de Middelburgse haven aan. De namen van straten en oude huizen verwijzen dan ook vaak naar het buitenland.
16e en 17e eeuw
Bij de kerkelijke herindeling van de Nederlanden op last van Filips II in 1559 werd Middelburg bisschopszetel. Het bisdom Middelburg heeft echter maar kort bestaan.
In tegenstelling tot veel andere Zeeuwse plaatsen koos Middelburg na de inname van Den Briel in 1572 de kant van de Spanjaarden, net als Amsterdam. Maar na een lang beleg door de Geuzen moest de stad zich in februari 1574 bij de Prins aansluiten. Nadat de Staten-Generaal van de Nederlanden zich in 1583 in de Noordelijke Nederlanden hadden gevestigd, kwamen ze aanvankelijk in Middelburg bijeen. Vanaf 1585 werd Den Haag de vergaderplaats. In1592 kreeg Middelburg een Illustere school, een instelling voor hoger onderwijs, die alleen een academische basisopleiding mocht verzorgen, maar geen promotierechten (ius promovendi) bezat. De bekende Franciscus Gomarus was vanaf 1611 tot 1615 predikant en docent Bijbelse theologie en Hebreeuws in Middelburg.
Middelburg was tot eind 16e eeuw de grootste koopliedenstad van de Noordelijke Nederlanden. Tot circa 1675 was het de op vier na grootste stad van het land, met meer inwoners dan Den Haag en Utrecht. Tot het laatste kwart van de 17e eeuw was Middelburg de op één na grootste havenstad van de Republiek. Als VOC-stad had Middelburg (Kamer van Zeeland) half zoveel macht als Amsterdam; Middelburg was echter even belangrijk als de andere vier VOC-steden Delft, Enkhuizen, Hoorn en Rotterdam bij elkaar.
Middelburg speelde in de 17e en 18e eeuw een belangrijke rol in de slavenhandel.
18e en 19e eeuw
Middelburg had rond 1700 ongeveer 30.000 inwoners, en was daarmee de vijfde stad van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In 1795 had Middelburg ongeveer evenveel inwoners als Haarlem en Groningen en was met 20.146 inwoners (na de reeds genoemde steden en Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Leiden) nog de achtste stad van wat nu Nederland is.
De positie van Middelburg werd ondergraven door de Vierde Engelse Oorlog van 1780-1784 en de kort daarop volgende bezetting door het Frankrijk van Napoleon. Een ander probleem was dat het Sloe en het kanaal van Welzinge (dat aansloot op het oude Havenkanaal) steeds meer verzandden. Daardoor werd de Middelburgse haven slechter bereikbaar. In 1817 werd een nieuw Havenkanaal in de richting van Veere geopend. Eind 19e eeuw werd in het natuurgebied Oranjezon een waterwinkanaal gegraven voor Middelburg.
20e eeuw
Tweede Wereldoorlog
Gedurende de Tweede Wereldoorlog heeft Middelburg, en Walcheren als geheel, zeer te lijden gehad. Zeeland was niet inbegrepen bij de capitulatie van Nederland op 15 mei. Franse troepen waren er nog in gevecht met Duitse eenheden. Om hun terugtocht te dekken werd de binnenstad op 17 mei 1940 door Franse artillerie beschoten en brandde geheel uit. Een groot aantal historische gebouwen, waaronder het stadhuis en het abdijcomplex, werd verwoest. Mede omdat de stad was geëvacueerd bleef het aantal slachtoffers beperkt tot 11 doden. Nog in de oorlog begon Middelburg met de herbouw van de stad. Daarbij werd het oude stratenpatroon gewijzigd en de Markt verkleind. In oktober 1944 kwam Middelburg, met uitzondering van de binnenstad, onder water te staan door de inundatie van Walcheren. Tijdens gevechten die volgden van 1 tot 6 november 1944 werd de stad door geallieerde jachtbommenwerpers en door Engelse en Canadese artillerie beschoten en opnieuw zwaar beschadigd. Op 6 november werd Middelburg bevrijd.
21e eeuw
Het stationsgebied langs het Kanaal door Walcheren heeft sinds 2000 een gedaanteverwisseling ondergaan. Er werd een nieuw busstation aangelegd en in 2004 openden hier het nieuwe Stadskantoor van de gemeente Middelburg en het kantoor van Waterschap Zeeuwse Eilanden hun deuren, in 2005 gevolgd door het kantoor van de Directie Zeeland van Rijkswaterstaat.
Eind 2004 en begin 2005 kwam Middelburg in het nieuws door problemen met de bouwput voor een nieuwe schouwburg annex bioscoop ("A-Theater") met parkeergarage in het centrum. De damwand van de bouwput bleek te lekken waardoor grondwater werd onttrokken aan de omgeving en huizen verzakten. Om ongelukken te voorkomen werd de bouwput op 3 maart 2005 onder water gezet. Sindsdien wordt naar een oplossing gezocht.
In de wijk Mortiere is het amusementspark ZEP gerealiseerd, met het in 2009 verplaatste Miniatuur Walcheren (nu Mini Mundi) en diverse horecabedrijven. Er is al een bedrijventerrein en eenregionaal opleidingscentrum (Scalda). Ten zuiden hiervan is een woonboulevard. Aan de zuidwestzijde van Middelburg is naast de kazerne van Stadsgewestelijke brandweer, een moskee en een nieuw gebouw van het Leger des Heils gebouwd.
Architectuur en monumenten
De Abdij van Middelburg heeft een bijna 91 meter hoge toren, grenzend aan de Nieuwe Kerk en de Koorkerk, die de Lange Jan genoemd wordt en voor velen het symbool van Middelburg is. In de Nieuwe Kerk bevindt zich het marmeren graf van de Zeeuwse zeehelden Cornelis en Johan Evertsen. In de nabijheid van de Abdij staat de 15e-eeuwse Munttoren. Het Abdijcomplex huisvest nu onder meer het Provinciehuis en het Zeeuws Museum.
De oudste delen van het, tegenwoordig als universiteitsgebouw in gebruik, laatgotische Stadhuis aan de Markt dateren uit 1458. Acht leden van de Zuid-Nederlandse architectenfamilie Keldermans werkten hieraan mee. In de gevel bevinden zich beelden van de graven en gravinnen die over Zeeland geregeerd hebben. Naast het Stadhuis en de Abdij zijn enkele andere bekende monumentenpanden de Sint Jorisdoelen, het Van de Perrehuis (waarin thans gevestigd het Zeeuws Archief) en Huize 's-Hertogenbosch.
Ooit had - van de Nederlandse steden - Middelburg, na Amsterdam, de meeste historische gebouwen, daarna was het lange tijd, na Amsterdam en Maastricht, de derde monumentenstad. Ondanks de gevolgen van de oorlog (vernietiging van enkele honderden monumenten) en de sloop van veel oude panden in de jaren vijftig en zestig, is Middelburg, als het om rijksmonumenten in de binnenstad gaat, met meer dan 1100, toch nog, na Amsterdam, Maastricht, Leiden en Utrecht de vijfde monumentenstad van Nederland. Aan het begin van de jaren zeventig kreeg de restauratie van monumenten een impuls. In het internationale monumentenjaar 1975 werd Middelburg uitgeroepen als een van de voorbeeldsteden. De gemeente Middelburg telt meer dan 1150 rijksmonumenten en is daarmee de zevende gemeente van Nederland (Lijst van Rijksmonumenten in Middelburg (gemeente)).

Kaart van het oude centrum van Middelburg, met de grachtengordel.
'
Wijken
De gemeente Middelburg telt elf wijken. Hiertoe behoren ook de kernen Arnemuiden, Nieuw- en Sint Joosland en Sint Laurens.
Het aantal inwoners per buurt van de stad Middelburg op 1 januari 2014:
Middelburg 39.323
* Binnenstad 6758
* Dauwendaele 6335
* Griffioen 3039
* Klarenbeek / Veerse Poort 3432
* Mortiere 1992
* Nieuw Middelburg 3949
* 't Zand / Stromenwijk 6567
* Zuid 7251
Bezienswaardigheden
De stad Middelburg zelf is een bescherm stadsgezicht, alsmede het gebied van de Noordweg, en is daarmee één van de zeventien Beschermde stads/ en dorpsgezichten in Zeeland.
-
Het gotische Stadhuis van Middelburg met daarin opgenomen de Vleeshal - Stichting Beeldende Kunst Middelburgg (SBKM).
-
De abdij van Middelburg met het Abdijplein en de Koorkerk en de Abdijtoren (Lange Jan) en de Nieuwe Kerk
-
Oostkerk
-
Koepoort
-
Kuiperspoort
-
Kloveniersdoelen
-
Sint-Jorisdoelen
-
Synagoge, gebouwd in 1705, gerestaureerd in 1994
-
Herenhuizen langs de Kaaien. Zie Kaden (Middelburg)
-
Damplein met de huizen 'grote en kleine Christoffel', 'de Posthoorn', de 'Roeybaerse' en de Graanbeurs
-
In de Mortierepolder ligt het familiepretpark Mini Mundi. Hierin is het oude "Miniatuur Walcheren" opgenomen, waarin markante gebouwen uit Walcheren op schaal 1:20 zijn nagebouwd
-
Zeeuws Slavernijmonument op de Balans
Molens
In de stad staat een aantal korenmolens, te weten:
Economie
In Middelburg zijn meer dan 4.500 ondernemingen gevestigd met totaal meer dan 45.500 arbeidsplaatsen in Middelburg. Daarmee is Middelburg, op Terneuzen na, de "ondernemendste" stad van Zeeland. Daarnaast werken er relatief veel mensen bij de overheid of in het onderwijs en heeft de stad het grootste winkelaanbod van Zeeland. Doordat een kwart van de omzet van de winkels voor rekening van de toeristen komt, heeft de stad veel winkels in verhouding tot het aantal inwoners van de stad.
De overheid is een belangrijke werkgever in de provinciehoofdstad Middelburg. Naast het provinciebestuur zijn er in de stad ook een vestiging van Rijkswaterstaat, de Rechtbank Middelburg en de gevangenis Torentijd.
Markten
De warenmarkt vindt op donderdag plaats op de markt van 9.00-16.30 uur en is de grootste markt van Zeeland.
Cultuur en kunst
Culturele instellingen:
-
Zeeuws Museum
-
Museum de Glazenkast
-
Vleeshal /Stichting Beeldende Kunst Middelburg (SBKM)
-
Zeeuws Archief
-
Zeeuwse Bibliotheek
-
Centrum Beeldende Kunst
Theaters en concertzalen:
-
Cultureel centrum De Spot
-
Schouwburg
-
Zeeuwse Concertzaal
-
Spiegeltheater
-
Minitheater
-
Filmtheater Schuttershof
Evenementen:
-
Koningsnacht
-
Koningsdag
-
MiddelburgBoekenstad Boekenmarkt
-
Jazzfestival, tijdens het pinksterweekend
-
Abdij bier festival half mei
-
stadsfeesten middelburg juni
-
Middelburg Vól-koren, begin juni
-
Smaek van Zeêland, eind juni
-
City of Dance Middelburg XXL, eind juni
-
Go Dutch-festival, eind juni
-
Mosselfeesten, eind juni
-
Eerste folkloristische dag in juli
-
Culikaravaan begin augustus
-
Kermis, eerste week augustus
-
Tweede folkloristische dag, augustus
-
Nazomerfestival, begin september
-
Nacht van de Nacht, oktober
-
Popronde Middelburg, november
-
Kerstnacht
-
Middelburg Winterstad, december
Onderwijs
Naast de reguliere instellingen op het gebied van lager, middelbaar en beroepsonderwijs, kreeg Middelburg in 2004 een vorm van universitair onderwijs. In dat jaar werd de 'Roosevelt Academy' opgericht, sinds 2013 beter bekend als University College Roosevelt (UCR). UCR is een University College dat een driejarige bachelorprogramma aanbiedt in "liberal arts and sciences", met vakken op het gebied van sociale, exacte en geesteswetenschappen. UCR is gevestigd in het oude stadhuis van de stad. Het college werd opgericht op initiatief van professor Hans Adriaansens, door de Universiteit Utrecht in samenwerking met de HZ University pf Applied Sciences. Jaarlijks worden maximaal 200 nieuwe studenten toegelaten op basis van een strenge selectie. Alle 600 studenten van UCR wonen op de "city campus" in Middelburg. Ongeveer 65% van de studenten aan UCR hebben de Nederlandse nationaliteit, terwijl de overige 35% van over de hele wereld komt.
Daarnaast is sinds 1986 in Middelburg het Roosevelt Study Center gevestigd, een gespecialiseerd onderzoeksinstituut op het gebied van de Amerikanistiek.
Verkeer en vervoer
Middelburg wordt in beide richtingen twee maal per uur ontsloten per trein. Middelburg is tevens het centrale knooppunt voor ongeveer twaalf busdiensten op Walcheren, waaronder twee buslijnen die het station niet aandoen. Er zijn gemeentelijke plannen voor het aanleggen van sneltramverbindingen naar Vlissingen en andere delen van Walcheren. In de eerste decennia van de 20e eeuw bestonden er ook al tramverbindingen in dit deel van Nederland, waaronder de Stoomtram Walcheren.
Sport
Middelburg heeft een eigen tafeltennisvereniging: TTC Middelburg. TTC Middelburg is ontstaan uit een fusie van de tafeltennisverenigingen 't Zand en Middelburg Zuid. Voor de fusie werd 't Zand in 2000 landskampioen bij de heren. De voorloper van de voetbalvereniging Zeelandia Middelburg, "vv Middelburg", werd in 1966, 1967 en 1969 zondagamateurkampioen. De wedstrijd om de algehele amateurtitel, in 1969, werd verloren van VVOG uit Harderwijk. Ook heeft Middelburg een rugbyclub die al enkele jaren op het hoogste niveau van Nederland actief is. EZRC Oemoemenoe speelt op sportpark de Sprong zijn thuiswedstrijden in de Ereklasse.
In 2010 eindigde de derde etappe van de Rond evan Italië in Middelburg, gewonnen door Wouter Weylandt. In 2011 verongelukte Weylandt, reden voor de gemeente Middelburg hem te eren met een monument.[6] De wielerkoers World Ports Classics had ook een doorkomst door Middelburg, in de eerste etappe. In 2018 zal de Scheldeprijs door Middelburg komen, deze start dan in Treneuzen en zal via Goes terugkeren naar Vlaanderen.
Lokale omroep
De lokale omroep van de gemeente Middelburg is sinds 2013 W-FM, wat staat voor Walcheren FM
Geboren
1401-1600
-
Paulus van Middelburg (1446-1534), bisschop van Fossombrone, wetenschapper, wiskundige, medicus en chronoloog, heeft een rol gespeeld in de hervorming van de gregoriaanse kalender(artikel Engelse Wikipedia)
-
Adriaen Valerius (1570/75-1625), schrijver van liederen en gezangen
-
Elisabeth Flandrika van Nassau (1577 – Sedan, 1642), dochter van Willem van Oranje en diens derde echtgenote Charlotte van Bourbon
-
Frederik van Hulsen (ca. 1580-1665), ook Fredericus Hulsius, graveur (artikel Franse Wikipedia)
-
Jacob van Geel (ca. 1585 – niet voor 1638)
-
Isaac Beeckman (1588-1637), natuurkundige
-
Willem Boreel (1591 – Parijs, 1668), Nederlands diplomaat
-
François Venant, (1591-1636), kunstschilder (artikel Franse Wikipedia)
-
Balthazar Gerbier (1592 – ca. 1663), Nederlands-Engels kunstschilder, bouwmeester, diplomaat, letterkundige en kolonist
-
Balthasar van der Ast (1593/94-1657), schilder van bloemstillevens
-
Pieter Nuyts senior (1598 – Hulst, 1655), koopman in dienst van de VOC en gouverneur van Formosa
1601-1700
-
Hans Putmans (??? – Delft, 1654), gouverneur van Formosa van 1629 tot 1636
-
Adam Boreel(1603 – Sloterdijk, 1665), Nederlands theoloog, hebraïcus
-
Hendrick Thibaut (1604 – Middelburg, 1667), Zeeuws regent, burgemeester, raadpensionaris van Zeeland
-
Johannes Bosschaert (ca. 1606-1608 – Dordrecht, 1628/1629 of later), kunstschilder
-
Pieter van Abeele (1608 – Amsterdam, 1684), medailleur (artikel Franse Wikipedia)
-
François Ryckhals (1609 – Middelburg, 1647), kunstschilder en tekenaar
-
Daniël de Blieck (ca. 1610 – Middelburg, 1673), kunstschilder
-
Abraham Bosschaert (1612 – Utrecht, 1643), kunstschilder
-
Pieter van de Venne (1615 – Den Haag, 1657), kunstschilder
-
Philips Angel I (1616 – Middelburg, 1683?), kunstschilder
-
Johannes Goedaert (1617 – Middelburg, 1668), natuurhistoricus, entomoloog, illustrator en kunstschilder (artikel Italiaanse Wikipedia)
-
Daniel Six (1620-1674), Nederlands kuiper en koopman
-
Ariana Nozeman-van den Bergh (1626/1628 – Amsterdam, 1661), ook Noseman en Nooseman, toneelspeelster
-
Margaretha Sandra (1629 – Aardenburg, 1674), heldin van het beleg van Aardenburg in 1672 (artikel Engelse Wikipedia)
-
Zacharias Blijhooft (ca. 1630 – Middelburg, ca. 1681) kunstschilder (artikel Engelse Wikipedia)
-
Pieter Borsseler (1633/34 – Middelburg, na 1787), ook Borselaer, Nederlands portretschilder
-
Pieter Nuyts junior (1640? – Etten, 1709), Nederlands dichter, toneelschrijver en vertaler
-
Frederik van Leenhof (1647-1715), Nederlands dominee en filosoof
-
Steven Blankaart (1650-1704), medicus, natuurkundige en entomoloog
-
Adriaan van Beverland (1650 – 1716), Nederlands filoloog en jurist (artikel Engelse Wikipedia)
-
Jacob Roggeveen (1659-1729), ontdekkingsreiziger
-
Johannes d'Outrein (1662 – Amsterdam, 1722), Nederlands dominee, schrijver (artikel Engelse Wikipedia)
-
Gualterus Woutersz (ca. 1670 – Batavia, 1759), commandant van Jaffna voor de VOC en gouverneur van Ceylon ad interim in 1732 (artikel Engelse Wikipedia)
-
Cornelis van Bijnkershoek (1673-1743), zeerechtgeleerde
-
Jan Macaré (1686 – Batavia, 174), Nederlands gouverneur van Ceylon ad interim (artikel Engelse Wikipedia)
-
Pieter Boddaert (1694-1760), Nederlands jurist, dichter, schrijver
-
Stephanus Versluys (1694 – Batavia, 1736), ook Versluijs, 21e Nederlandse gouverneur van Ceylon (artikel Engelse Wikipedia)
-
Johan Radermacher (1700-1748), thesaurier en rentmeester-generaal van de Nassause Domeinraad
1701-1800
-
Reinier de Klerk (1710 – Batavia, 1780), ook Reynier de Klerck, gouverneur-generaal van de VOC
-
Petronella Johanna de Timmerman (1723 of 1724-1786), Nederlands dichteres en wetenschapster
-
Pieter Boddaert (1733-1795), geneesheer en deskundige op natuurhistorisch gebied
-
Jacoba van de Perre-van den Brande (1735 – Middelburg, 1794), oprichtster en voorzitster van het Natuurkundig Genootschap der Dames (artikel Engelse Wikipedia)
-
Laurens Pieter van de Spiegel (1737 – Lingen, 1800), raadpensionaris van Zeeland (1785-1788) en van Holland (1788-1795)
-
Engel Hoogerheyden (1740-1807), zeeschilder
-
Martinus Slabber (1740-1835), Zeeuws burgemeester en amateur-zoöloog
-
Willem Aernout de Beveren, (1749 – Den Haag, 1820), Zeeuwse regent, lid van het Staatsbewind (artikel Franse Wikipedia)
-
Jacob Egmondt Austen, (1754 – Middelburg, 1804), advocaat, politicus (artikel Franse Wikipedia)
-
Johan Pieter Fokker (1755-1831), wiskundige en politicus
-
Pieter Gaal (1769 – Middelburg, 1819), kunstschilder (artikel Duitse Wikipedia)
-
Pieter Johan Boddaert (1780-1843), Nederlands koopman, politicus
-
Johan Steengracht van Oostcapelle (1782 – Parijs, 1846), Nederlands kunstverzamelaar en museumdirecteur
-
Jean François Bijleveld (1794-1875), Nederlands politicus
-
Marinus Cornelis Paspoort, heer van Grijpskerke en Poppendamme (1797-1874), Nederlands jonkheer en advocaat
-
François Pierre Bijleveld (1797-1878), Nederlands burgemeester
1801-1850
-
Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862), landschapsschilder
-
Marinus Adrianus Koekkoek (1807-1868) (1807 – Amsterdam, 1868), Nederlands tekenaar en kunstschilder
-
François Zacharias Ermerins (1808 – Groningen, 1871), Nederlands hoogleraar geneeskunde
-
Eltio Alegondas Forsten (1811 – Ambon, 1843), Nederlands natuurhistoricus (artikel Engelse Wikipedia)
-
Gerrit Adriaan Fokker (1811-1878), Nederlands politicus
-
Bernard Pieter Gesinus van Diggelen (1815-1868), Nederlands waterstaatkundig ingenieur en politicus
-
Hermanus Koekkoek (1815 – Haarlem, 1882), Nederlands kunstschilder, etser en tekenaar
-
Samuel Maju Samehtini (1816 – Amsterdam, 1879), Nederlands musicus en componist (artikel Engelse Wikipedia)
-
Jan Adrianus Herklots (1820 – Zoeterwoude, 1872), Nederlands zoöloog (artikel Engelse Wikipedia)
-
Hendrik Jacob van der Heim (1824-1890), politicus
-
Johannes Cornelis Hamakers (1826 – Enkhuizen, 1882), Nederlands kapitein der infanterie van het KNIL, burgemeester van Venhuizen, broer van Hendrik Hamakers (artikel Indonesische Wikipedia)
-
Suzanna Nannette Sablairolles (1829 – Amsterdam, 1867), Nederlands toneelspeelster
-
Hendrik Hamakers (1834 – Den Haag, 1916), Nederlands majoor van het KNIL, Militaire Willems-Orde, broer van Johannes Cornelis Hamakers (artikel Indonesische Wikipedia)
-
Cornelis de Mooy (1834-1926), officier van gezondheid, arts en uitvinder
-
Johan Cornelis Lantsheer (1834-1893), Nederlands burgemeester
-
Anton De Bruyne (1840 – ?), Nederlands zeeofficier, expeditieleider naar de Noordelijke IJszee (artikel Franse Wikipedia)
-
Jan Karel Eduard Koolhaas Aarinksen (1841-1906), Nederlands violist
-
Adrien Jonathan Rethaan Macaré (1842-1932), Nederlands politicus en advocaat-generaal
-
Marie Boddaert (1844-1914), Nederlands dichteres, schrijfster
-
Pieter Lodewijk Tak (1848-1907), journalist en socialist
-
Eduard Fokker (1849-1936), Nederlands politicus
-
Johannes Govertus de Man (1850 – Middelburg, 1930), Nederlands bioloog
1851-1900
-
Henri Eduard Beunke (1851 – Amersfoort,1925), Zeeuws schrijver (artikel Engelse Wikipedia)
-
Herman Johannes van der Weele (1852 – Den Haag, 1930), Nederlands kunstschilder
-
Johannes van Nieukerken (1854-1913), architect
-
Mathilde Berdenis van Berlekom (1862-1952), Nederlands politica, feministe
-
Jacobus Willem le Nobel (1866-1924), schilder en glazenier
-
Pieter Dumon Tak (1867-1943), Nederlands burgemeester
-
Elisabeth van de Kamer (1869-1944), conrector
-
Pieter Cornelis Boutens (1870 – Den Haag, 11943), Nederlands dichter en classicus
-
Cornelis Albert van Assendelft (1870-1945), Nederlands kunstschilder en tekenaar
-
Lide Doorman (1872-1954), kunstschilder
-
Johan Kerkmeijer (1875-1956), ereburger van Hoorn
-
Carel Theodorus Scharten (1878 – Florence, 1950), Nederlands schrijver, dichter en criticus
-
Karel Johannes Frederiks (1881-1961), secretaris-generaal binnenlandse zaken onder de bezetting
-
Johan Pieter Wibaut (1886-1967), Nederlands scheikundige
-
Floor Wibaut jr. (1887-1974), oogarts en politicus
-
Johannes van Ham (1892-1985), Nederlands letterkundige
-
Cecil Arthur Hoare (1892 – ?, 1984), FRS, Brits protozoöloog en parasitoloog (artikel Engelse Wikipedia)
-
Caroline Emilie Bleeker (1897 – Zeist, 1985), Nederlands wiskundige
-
Annie Verhulst (1895-1991), Nederlands toneelactrice
-
Willem Frederik Karel Gouwe (1898-1962), huisarts en amateurarcheoloog
-
Piet Meertens (1899-1985), taalkundige en volkskundige
-
Albert Jacques Franck (1899 – Toronto, 1973), Nederlands-Canadees kunstenaar (artikel Engelse Wikipedia)
1901-1950
-
Frederik Hoevenagel (1902-1988), beeldhouwer en medailleur
-
Dirk Broeder (1906-1989), schrijver
-
Marcus Jan Adriani (1908-1995), Nederlands botanicus
-
Joseph Janse (1909 – Illinois, 1985), Nederlands-Amerikaans arts (Engelse Wikipedia)
-
Johannes Jacobus Smit (1910-1941), Nederlands verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog, gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte
-
Estella den Boer (1912-2010), Nederlands kunstenares
-
Jo Mulder (1912-2000), koordirigente, componiste, schrijfster/componiste van kinderoperettes en toonkunstenares
-
Etty Hillesum (1914-1943), schrijver en Holocaustslachtoffer
-
Frederik Gerard Sprenger (1914-2006), Nederlands burgemeester
-
Dany Tuijnman (1915-1992), politicus, minister
-
Alfred van Sprang (1917-1960), journalist
-
Henri Arnoldus (1919-2002), auteur van Pietje Puk
-
Joost Baljeu (1925-1986), Nederlands schilder, beeldhouwer, architect, grafisch kunstenaar en publicist
-
Hein Cujé (1933-2011), atleet
-
Willem Laurens Riemens (1933-1995), Nederlands fotograaf
-
Johannes van Damme (1935-1994), Nederlands zakenman, opgehangen in Singapore
-
Petronella Eduarda Maria Rutgers-Sluijter (1939 – Den Haag, 2007), Nederlands dichteres
-
Gerrit Bartel Schoenmakers (1942), Nederlands politicus en docent
-
Mariëlle Fiolet (1943), actrice
-
Elisabeth Tuijnman (1943), Nederlands politica en burgemeester
-
Sjaak Hubregtse (1944-2007), neerlandicus en publicist
-
Ko de Jonge (1945), beeldend kunstenaar
-
Marc Winter (1945), zanger en muziekproducent
-
Henricus Petrus Maria Adriaansens (1946), Nederlands socioloog (artikel Engelse Wikipedia)
-
Cees Maas (1947), Nederlands bankier (artikel Engelse Wikipedia)
-
Nelleke van der Krogt (1948), presentatrice
1950-2000
-
Henk Don (1954), econoom, directeur Centraal Planbureau 1994-2006, hoogleraar econometrie
-
Neeltje Adriana Kalsbeek-Jasperse (1955), juriste, lid van de Tweede Kamer
-
Hans Laroes (1955), journalist
-
Albert de Vries (1955), politicus
-
Heddie Nieuwdorp (1956), Nederlands wielrenner
-
John Vermeule (1961), atleet
-
Arie Albertus Clement (1962), musicoloog, (artikel Engelse Wikipedia)
-
Kersten Bijleveld (1963), predikant en theoloog
-
Irma Heeren (1967), Nederlands triatlete
-
Volkert van der Graaf (1969), moordenaar van Pim Fortuyn
-
Carolijn Lilipaly (1969), televisiepresentatrice
-
Stefan de Vries (1970), Nederlands journalist en schrijver
-
Peter-Paul Verbeek (1970), Nederlands filosoof (artikel Engelse Wikipedia)
-
Antoin Peeters (1975), verslaggever en nieuwslezer
-
Sidney Schutte (1976), Nederlands chef-kok (artikel Engelse Wikipedia)
-
Danny Vera (1977) singer-songwriter, muzikant
-
Paul van der Feen (1978), Nederlands saxofonist (artikel Engelse Wikipedia)
-
Elisabeth Willeboordse (1978), judoka
-
Jeroen van Doornik (1978), nachtburgemeester van Zwolle
-
Joëlle van Noppen (1980 – Tripoli, 2010), Nederlands zangeres
-
Tymon Kruidenier (1980), Nederlands gitarist (artikel Italiaanse Wikipedia)
-
Lionel Godfried Lord (Middelburg of Vlissingen, 1980), Nederlands profvoetballer
-
Nick van der Lijke (1991), Nederlands wielrenner