Voor bekijken van de foto's klik je op de datum van de shoot in volgende tabblad!!!

 

 

 

's-Gravenpolder is een dorp in de gemeente Borsele in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp heeft 4603 inwoners (01-01-2015) en is daarmee de tweede kern van de gemeente. Tot 1970 was 's-Gravenpolder een zelfstandige gemeente, waartoe ook de in 1816 opgeheven gemeente Zwakebehoorde.

Ontstaan en naam

De oudste vermelding vinden we in een oorkonde uit 923, waarin de leenroerigheid van Egmond, Fortrapa, Kinheim (Kennemerland) en Wasda (Land van Waas) wordt omgezet in eigen bezit van graaf Dirk I (bis.). Daarmee verwierf graaf Dirk I (bis) het gehele kustgebied van Egmond tot Bodelo <den Grave> in het Land van Waes in eigendom, waarbij zij aangetekend, dat Kinheim ca. 800 de benaming was van het gehele Hollandse kustgebied van Egmond tot de rivier of zeearm de Kinne of Kene bij Schipluiden (naamgever van Kinheim, Kennemerland) en dat Fortrapa aanvankelijk de benaming is geweest van het tussengebied tussen de Kene en het Waasland en de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden omvatte. In de Rijmkroniek van Melis Stoke (1290-1305) wordt de naam Fortrapa omgezet in Voertrappen (= Voirtrappen). Ten noorden van 's Gravenpolder liep de zuidgrens van het Graafschap Holland. Zeeland was toen nog betwist gebied tussen de graven van Holland en de graven van Vlaanderen. In 1316 werd door graaf Willem III van Holland opdracht gegeven om de schorren voor de kust van Voortrappen te bedijken. De nieuwe polder werd "des Graven poldere van Voortrappen" genoemd en bleef tot 1430 in het bezit van de graven van Holland. De nederzetting die in de polder ontstond kreeg aanvankelijk dezelfde naam, maar de toevoeging Voortrappen verdween toen deze plaats ontvolkte. Fortrapa (Voirtrappen, Voertrappen) lag aan De Zwake, een zeearm, die de eilanden Borselen en Zuid-Beveland van elkaar scheidde. In 1445 werd ter hoogte van 's Gravenpolder een dam dwars door De Zwake gelegd (de huidige Lenshoekdijk), waardoor beide eilanden met elkaar verbonden werden.

Vlag

De vlag bestaat uit drie horizontale banen in de kleuren van het wapen en werd door de gemeenteraad bevestigd op 6 april 1954.

Bezienswaardigheden

Midden in het dorp staat de gotische Sint-Martinuskerk uit de14e eeuw. Aan de rand van het dorp staat molen De Korenhalm uit 1876, die nog steeds in gebruik is. Ten zuiden van het dorp ligt het natuurgebied de Zwaakse Weel.

Recente geschiedenis

Een groot deel van de bevolking van 's-Gravenpolder is lid van de Gereformeerde Gemeente. De Elimkerk van dit kerkverband is een van de grotere kerken van Nederland, gemeten naar het aantal zitplaatsen; 1.524 stuks. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 behaalde de SGP net geen meerderheid van de stemmen in het dorp, 46,7%.

Tot de voorzieningen in het dorp behoren onder andere drie basisscholen, een bibliotheek, een supermarkt, een drogisterij, twee snackbars, een sporthal, een slager, een bakker, een Chinees restaurant en een jeugdsoos.

Sport

's-Gravenpolder heeft meerdere sportverenigingen; een voetbalclub (S.V. Apollo`69), een tennisclub (T.V. Goblin), een biljartvereniging, een handboogvereniging en een gymnastiekvereniging.

Geboren